Post Page Advertisement [Top]




Στον σύγχρονο κόσμο της ανάλυσης δεδομένων, η ικανότητα να χειρίζομαστε και να επεξεργαζόμαστε κείμενο με ακρίβεια και ευελιξία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το Microsoft Excel, στις επερχόμενες εκδόσεις του, ενσωματώνει πλέον ένα ισχυρό σύνολο συναρτήσεων που βασίζονται στις "Κανονικές Εκφράσεις" (Regular Expressions - REGEX), προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επεξεργασία και ανάλυση κειμένου.


Οι συναρτήσεις REGEXTEST, REGEXEXTRACT και REGEXREPLACE ανοίγουν νέους δρόμους για τους χρήστες του Excel, επιτρέποντας την εύκολη εφαρμογή περίπλοκων κανόνων κειμένου και την αυτοματοποίηση εργασιών που παλιότερα απαιτούσαν πολύπλοκες διαδικασίες ή ακόμα και εξωτερικά προγράμματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αυτές τις νέες συναρτήσεις, θα αναλύσουμε τη λειτουργία τους με ευνόητο τρόπο και θα παρουσιάσουμε πρακτικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα εργασίας.

Ας δούμε μία μία τις νέες συναρτήσεις του Excel:


REGEXTEST
Η συνάρτηση REGEXTEST ελέγχει αν ένα κείμενο περιέχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Επιστρέφει TRUE αν βρει αντιστοιχία, διαφορετικά FALSE. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ελέγξουμε αν μια στήλη περιέχει διευθύνσεις email, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μοτίβο που ταιριάζει στην κοινή δομή ενός email.

Παράδειγμα:

Υποθέτουμε ότι θέλετε να ελέγξετε αν ένα κείμενο στην κελί A2 περιέχει έναν αριθμό τηλεφώνου με την ελληνική μορφή, η οποία ακολουθεί το πρότυπο 10 ψηφίων (π.χ. 2101234567). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την REGEXTEST ως εξής:

=REGEXTEST(A2, "^\d{10}$")

Αυτός ο τύπος θα επιστρέψει TRUE αν το κείμενο στο κελί A2 είναι ακριβώς 10 ψηφία και δεν περιέχει άλλους χαρακτήρες ή κενά. Εδώ, ^\d{10}$ είναι το regex μοτίβο όπου:

^ σημαίνει την αρχή του κειμένου
\d σημαίνει ένα ψηφίο (0-9)
{10} καθορίζει ότι θέλουμε ακριβώς 10 από τα προηγούμενα στοιχεία (ψηφία)
$ σημαίνει το τέλος του κειμένου

Εάν το κείμενο στην κελί A2 δεν ταιριάζει με το μοτίβο, η συνάρτηση θα επιστρέψει FALSE. Αυτός ο τύπος είναι χρήσιμος για την επικύρωση δεδομένων και την εξασφάλιση ότι τα δεδομένα πληρούν ορισμένα κριτήρια πριν τα χρησιμοποιήσετε σε περαιτέρω αναλύσεις ή επεξεργασίες.


REGEXEXTRACT
Η συνάρτηση REGEXEXTRACT εξάγει συγκεκριμένα τμήματα από κείμενο που ταιριάζουν σε ένα μοτίβο. Μπορεί να επιστρέψει την πρώτη αντιστοιχία ή όλες τις αντιστοιχίες.

Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια λίστα με email διευθύνσεις στη στήλη A και θέλετε να εξάγετε το τμήμα του username πριν από το “@” σε κάθε διεύθυνση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση REGEXEXTRACT ως εξής:

=REGEXEXTRACT(A2, "([^@]+)")

Αυτός ο τύπος θα επιστρέψει το τμήμα του κειμένου στην κελί A2 που βρίσκεται πριν από το σύμβολο “@”. Οι παρενθέσεις () δημιουργούν μια ομάδα σύλληψης, η οποία σημαίνει ότι το REGEXEXTRACT θα επιστρέψει μόνο το τμήμα του κειμένου που ταιριάζει με το μοτίβο μέσα στις παρενθέσεις. Το [^@]+ είναι το μοτίβο που αντιστοιχεί σε οποιοδήποτε χαρακτήρα εκτός από το “@” ένα ή περισσότερες φορές.

Ορίσματα της REGEXEXTRACT:
First Match: Επιστρέφει την πρώτη εμφάνιση της ταιριάζουσας υποσυμβολοσειράς.
All Matches: Επιστρέφει μια λίστα με όλες τις υποσυμβολοσειρές που ταιριάζουν με το μοτίβο.
Capture Groups: Ενσωματώνοντας παρενθέσεις μέσα στο μοτίβο, οι χρήστες μπορούν να ορίσουν συγκεκριμένα μέρη που θα αντληθούν κατά την αντιστοίχιση. Η REGEXEXTRACT μπορεί στη συνέχεια να αντλήσει μόνο αυτές τις ομάδες


REGEXREPLACE
Η συνάρτηση REGEXREPLACE αντικαθιστά τμήματα του κειμένου που ταιριάζουν με ένα συγκεκριμένο μοτίβο με ένα άλλο κείμενο που ορίζει ο χρήστης. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αλλάξετε κείμενο βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

Παράδειγμα:

Έστω ότι έχουμε το κείμενο “Καλημέρα123” στο κελί A1 και θέλουμε να αφαιρέσουμε τους αριθμούς, αντικαθιστώντας τους με κενό. Θα χρησιμοποιήσουμε την REGEXREPLACE ως εξής:

=REGEXREPLACE(A1, "\d+", "")

Η κανονική έκφραση "\d+" αναζητά ένα ή περισσότερα ψηφία στο κείμενο και το "" δηλώνει ότι θα αντικαταστήσουμε τα ψηφία με κενό (δηλαδή, θα τα αφαιρέσουμε). Το αποτέλεσμα στο κελί θα είναι “Καλημέρα”.


Αυτές οι νέες συναρτήσεις είναι προς το παρόν διαθέσιμες για δοκιμή στο Microsoft Excel Beta Channel και η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Η Microsoft έχει επίσης υπονοήσει μελλοντική ένταξη με τις συναρτήσεις XLOOKUP και XMATCH. Αυτές οι συναρτήσεις είναι προς το παρόν διαθέσιμες σε χρήστες του Beta Channel που τρέχουν:

Windows: Έκδοση 2406 (Build 17715.20000) ή νεότερη έκδοση
Mac: Version 16.86 (Build 24051422) ή νεότερη

Bottom Ad [Post Page]

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν παραγγείλετε μέσω PayPal, παραλαμβάνετε την εφαρμογή στο email σας ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ!

Σημείωση: όλες οι αναγραφόμενες τιμές των εφαρμογών δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%



CustomExcelApps.gr - Thomas Biziouras
Υπηρεσίες Πληροφορικής και Διαδικτύου
Ρήγα Φερραίου 10 - Γρεβενά
ΑΡ. ΓΕΜΗ: 159570218000
ΑΦΜ: 122067270 - ΔΟΥ: ΓΡΕΒΕΝΩΝ



| Designed by Colorlib